Hola a tots, hui vull que coneguem d'on procedix la literatura infantil, per això realitzarem un xicotet recorregut històric.
En primer lloc, recordem que podem definir la literatura infantil com aquella literatura capaç de comunicar als infants l’emoció i el goig de llegir. (Janer Manila) És un acte de comunicació, entre un receptor xiquet i un emisor adult amb l’objectiu de respondre les seues exigències i necessitats. (Perriconi) No obstant això, no es tracta únicament de la que ha sigut escrita per a xiquets, sinó també aquella que no anava destinada a ells però l’han fet seua amb el pas del temps. (Pedro Cerillo)
Trobem el seu origen en el segle XVIII, quan s’estableix la diferencia entre adults i xiquets sorgint el concepte infancia.
Segons Juan Cervera, la literatura infantil com tal, sorgix a partir del moment en què es comença a considerar el xiquet com a un ser amb entitat pròpia i no sols com un futur home. A partir d'eixe moment, es comença a escriure per al xiquet.
A finals del segle XIX, és quan Carreró, saca a la venda uns llibres de butxaca, que es publicaven setmanalment. Tenien un cost davall, i estaven a l'abast dels xiquets de la classe mitjana, i es crega així la primera editorial de literatura infantil, davall el nom de "Saturnino Carreró e hijos”
Entre les característiques principals de la literatura infantil podems trobar un llenguatge simple, frases breus, repetició i il•lustracions per a acompanyar els textos.
I entre els objectius trobem: fomentar la lectura, estimular la imaginació, la adopció de paraules noves, transmissió de valors i cultura i Gaudir.
Trobem cuatre géneres característics: Líric, expressió artística per mitja de la paraula rítmica i musical; Narratiu, relata successos o sentiments mitjançant la paraula en prosa; Dramàtic, composició dialogada; Didàctic, transmet valors, pautes de comportament, etc.
Parlem de cànon literari quan ens referim al llistat breu i selecte d’obres clàssiques. Aquelles que marcaren un punt d’inflexió en el moment de la seua publicació, considera desvaluoses, ja que per molts anys que hagen passat segueixen mantenint l’interés dels lectors i són dignes d’imitació.
Anomenat per molts, com el segle de l’esplendor del llibre infantil. Apareix en nous formats degut a les il•lustracions i tècniques pictòriques on les paraules són acompanyades d’imatges que contextualitzen la narració.
En la primera meitat del segle XX podem fer un recorregut d’alguns clàssics distribuïts de la següent forma:
RELATS D’AVENTURES
Són històries que es desenvolupen en escenaris molt diversos tant temporalment com geogràficament i tenen en comú l’acció.
•“The hobbit”,1937, “The lord of the rings”, 1954. J.R.R. Tolkien
•“Harry Potter and the Philosopher’s Stone”, J.K. Rowling
RELATS DE VIDA QUOTIDIANA
Formats per petites narracions de vivències i aventures (generalment d’infants), en les que es busca la identificació del lector amb el/la protagonista de la història.
•“Celia”,1929. Elena Fortún
•“Marcelino pan y vino”,1952. Jose María Sánchez Silva
LLIBRES D’ESPIES I DE COLLES
Protagonitzats per un grup de nens/es entre on destaca un líder i tota l’acció gira en torn a l’aclariment d’algun misteri.
•“Five on a treasure island”,1942. Enid Blyton
•“Pippi Làngstrumpf”,1945. Astrid Lind gren
EL CONTE MODERN
Relats que introdueix en elements basats en la fantasia, el somni, l’absurd, etc. Creant un món entre el conte de fades i el relat realista.
•“Peter Pan andWendy”,1906. J.M. Barrie
•“Winnie the Pooh”,1926. A.A. Milne
ELS ÀLBUMS
Són llibres que comen cena com partir protagonisme amb les il•lustracions.
•“The tale of Peter Rabit”,1902. Beatrix Potter
•“L’histoire de Babar”,1931. Jean de Brunhoff
En el segle XXI la LIJ és un fenomen totalment consolidat als països occidentals. No podem parlar de clàssics en aquest segle, perquè no ha passat el temps suficient per a poder atorgar tal reconeixement.
Algun es del es obres infantils més llegides els últims anys:
“Cocodrilo”,AntonioRubio.2009.
“Las princeses también se tiran pedos”. Ilan Brenman.2010.
“El monstre de colors”,Anna Llenas.2012.
“Els fantàstics llibres voladors del Sr.Morris Lessmore”. William Joyce. 2013
Espere que hàgeu pogut aclarir alguna de les vostres dubtes i que aquest post vos servisca per a trobar diverses lectures infantils. Una salutació!